stara_skolaОсновна школа ”Илија Гарашанин” из Гроцке једна је од најстаријих у Србији, стара око 300 година и сматра се да је друга школа у Србији по старости. Први писани подаци о школи у Гроцкој налазе се у записима Аустроугарских истраживача који кажу да се још 1717. године помиње школа у Гроцкој, да би подаци из 1724. године јасно рекли да је тадашњи учитељ у Гроцкој био извесни Герасим.

У ближој историји школе стоји да је до 1957. године носила назив ”Српска народна школа” а од 1957. године носи име ”Вучко Милићевић” по револуционару из Грочанског краја. Од августа 2004. године школа носи име ”Илија Гарашанин”.

У својој дугој и богатој историји изнедрила је угледне интелектуалце, докторе наука и друге уважене људе у земљи и свету. Данашња школа броји 894 ученика са којима ради 84 запослених, од којих су 34 наставника и професора предметне наставе, 19 наставника / професора разредне наставе, 4 стручна сарадника ( педагог, психолог, библиотекар, логопед). У оквиру школе егзистира и развојно одељење Основне школе ” Бошко Буха” у којем њихов професор /дефектолог пружа стручну помоћ учитељима у раду са децом којој је потребна додатна подршка . Већ 22 године врло успешно у школи ради стоматолошка служба. Међу запосленима у школи су и 21 помоћно-технички радник, 4 административна радника, директор школе и помоћник директора.

Школа спада у ред развијених и уређених школа на подручју Београда. Настава је 70% кабинетска. Сам објекат је грађен пре 36 година, у складу са архитектонским трендовима онога доба.

Значајно је поменути да су годинама наши ученици освајали водећа места на градском и републичком такмичењу из појединих научних дисциплина. Такву традицију настављају и данашње генерације.